Vitamíny skupiny B mají významný vliv na metabolismus. Náš organismus je potřebuje jako součásti enzymů pro přeměnu bílkovin, tuků a cukrů na energii. Stejně tak se vitamíny B podílejí na tvorbě hormonů, nervových přenašečů a dalších specifických látek v našem těle. Nedostatek vitamínů B může mít za následek špatný spánek, podrážděnost, únavu, špatnou koncentraci, akné, popraskané koutky úst, nebo deprese. Přestože jsou vitamíny B v hojné míře obsaženy v potravě, přesto je někdy nutné je doplňovat i pomocí potravinových doplňků. V této části se podíváme na vitamíny
B1, B2, B3 a B5.
Vitamín B1 – thiamin
Vitamín B1 je v malém množství obsažen v potravinách rostlinného i živočišného původu. Bohatým zdrojem jsou neloupané obiloviny, maso, pivovarské kvasnice, med a ořechy. Vitamín působí příznivě na nervový systém a proti únavě. Při velké fyzické námaze a při stresu potřeba vitamínu B1 stoupá. Thiamin se v lidském těle neukládá a jeho zásoba vydrží jen na 4 - 10 dní. Proto musí být stále v potravě doplňován. Pití kávy a velkého množství čaje množství vitamínu B1 v těle také snižuje.
Vitamín B2 – riboflavin
Riboflavin je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů. Jelikož má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu. Zvýšenou potřebu
vitamínu B2 mají lidé, kteří jsou léčeni antibiotiky, lidé trpící onemocněním štítné žlázy, celiakií, cirhózou jater nebo cukrovkou. Ženy, které užívají orální antikoncepci a osoby, které nepijí mléko, jsou také ohroženy nedostatkem riboflavinu. Dobrým zdrojem vitamínu B2 jsou játra, ledviny a kvasnice. Dále je obsažen v mléce, ve vejcích, ve vepřovém a hovězím masu, v rybách, tvarohu, kakau a v ořeších.
Vitamín B3 – niacin
Vitamín B3 se vyskytuje v mnoha potravinách živočišného i rostlinného původu. Dobrými zdroji niacinu jsou pivovarské kvasnice, játra, tuňák, krůtí maso, semena slunečnice, fazole a hrách. Je obsažen v mléce, vejcích, listové zelenině, brokolici a mrkvi.
Niacin je ve vodě rozpustný vitamín, v těle se neukládá a jeho syntéza je omezená, je tedy nutný jeho příjem v potravě. Je nutný pro uvolňování energie z potravy. Vyšší potřeba niacinu je u lidí s onemocněním ledvin, při horečkách, infekcích, v těhotenství, při kojení, ve stáří, při zvýšené psychické a fyzické námaze, při konzumaci velkého množství sladkostí a alkoholu.
Vitamín B5 – kyselina pantothenová
Kyselina pantothenová je nestálá olejovitá kapalina, rozpustná ve vodě a účastní se metabolismu všech živin v těle. Musí být neustále dodávána v potravě, ale její nedostatek je vzácný, vyskytuje se totiž v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu, především v mase a vnitřnostech, celozrnném pečivu a luštěninách.
Nedostatek se projevuje křečemi v nohách, nechutenstvím a nespavostí, depresemi a sníženou odolností vůči infekcím. Podle jedné studie nedostatek
vitamínu B5 způsobuje akné.
O dalších vitamínech ze skupiny B -
B6, B7, B9 a B12, se něco dozvíte v příštím článku.